top of page

Artikelen & intervieuws

Interview Sanny

 

1. Wat is bloggen?

artikelen schrijven op een website.

 

2. Wat is journalistiek volgens jou?

Het verzamelen van informatie over allerlei verschillende onderwerpen. Vaak met een nieuwswaarde, maar dat hoeft niet. Een journalist verzamelt informatie, en checkt op meerdere manieren of deze info juist is. De 5 w's zijn belangrijk daarbij: Wie, wat , waar, waarom, wanneer?

 

3. Is bloggen ook een soort van journalistiek?

Soms wel, soms niet. Dat hangt naar mijn idee een beetje van het onderwerp af. Als het meer nieuwswaarde heeft is het eerder journalistiek denk ik.

 

4. Interview je wel eens mensen, zo ja, vind je dat lastig?

Ja heel vaak. Het is vooral leuk, de uitdaging zit hem erin, dat je een mooie opbouw hebt in je interview. Dus dat je een begin, midden en eind hebt, en een kernvraag waar je naartoe werkt.

 

5. Hoe schrijf je een goed artikel, waar begin je mee?

De 5 w's en de kernvraag. Wat wil je weten van iemand? Of wat is belangrijk aan dit nieuws en waarom?

 

6. Waarom denk je dat mensen liever jouw artikelen lezen dan die van iemand anders?

Iedereen heeft een andere smaak, en persoonlijkheid speelt een grote rol als je kijkt naar verschillende schrijfstijlen. Ik denk dat sommige mensen mijn zoektocht naar geluk wel boeiend vinden en daarom mijn video's bekijken of mijn artikelen willen lezen.

 

7.vergelijk je jezelf ook wel eens met anderen?

Ja zeker. En dit is het stomste wat je kunt doen. Inspiratie halen uit iemand anders werk is goed en daar leer je van. Maar van jezelf vergelijken wordt je alleen maar ongelukkig, want je bent diegene niet. Jij bent jij. En er is niemand zoals jij.

 

8.Ben je wel eens bang dat je niet goed gevonden word?

Ja dat heeft iedereen. Daar moet ik over heen stappen, en een van de dingen die daarbij helpt is mezelf minder vergelijken met anderen.

 

9. En als laatste, Wat wil je nog bereiken, heb je nog doelen?

Ik wil nog veel meer groeien qua bereik met Sanny zoekt geluk. Zodat er nog meer mensen gaan kijken. En ik zou het wel naar het buitenland willen brengen:-)

 

Ik vind het echt super leuk om te weten wat bloggen en journalistiek eigenlijk met elkaar te maken heeft!

 

Wat doe je als journalist?

 

Een dag meelopen met journaliste Iris van den Boom.

 

Sietske van Bakel

 

Maandag 9 februari, 09:15

 

Ik fietste van huis naar het Eemplein. Aan de overkant zag ik een gebouw met AD Amersfoort erop. Ik zette mijn fiets op slot en drukte op de bel. Ik werd vriendelijk ontvangen door Iris. We stelden ons aan elkaar voor en liepen naar de tweede verdieping waar de redactie zit. Toen ik boven kwam, zag ik een ruimte met een stuk of 10 journalisten. Ik stelde me voor aan de eindredacteur en ging naast Iris achter haar bureau zitten. Het viel me op dat er maar zo weinig mensen zijn voor een redelijk grote krant. Ik had verwacht dat het heel groot was, maar ondanks dat het niet heel groot is, is er toch genoeg ruimte voor iedereen.

 

Iris liet de krant zien van de dag ervoor, het bericht wat zij had geschreven staat op de voorpagina. ‘Is dat leuk om terug te zien?’ Vroeg ik aan haar. ‘Het geeft natuurlijk wel een kik om zoiets terug te zien, maar omdat ik al langer in het vak  zit is het minder bijzonder als toen ik begon.’ Vertelde ze. ‘Wel is het bijzonderder als je bericht op de voorpagina komt dat als je bericht op de tiende pagina staat.’ Zo praatten we een tijdje over haar beroep.

 

Om 09:30 werden alle journalisten bij elkaar geroepen voor een bespreking over de krant van de vorige dagen, en wat er die dag erna in de krant komt. Ik mocht ook bij dit gesprek aanwezig zijn. Eerst werd de krant van de dag ervoor gepakt. Wat ik grappig vond was dat iedereen mocht vertellen wat hij of zij slecht vond aan de krant. Iedereen mocht gewoon op tafel gooien wat hij of zij van de berichten en de foto’s dacht. Later werd er besproken wat iedereen ging schrijven voor de dag erna.

 

Iris kreeg de opdracht om iemand kort te interviewen over een ijssalon dat in de bouw staat. Ze pakte een klein notitieboekje en een pen en vroeg of ik meeging. Dat vond ik natuurlijk super leuk! We fietsten er samen naartoe, Het was vlakbij dus we konden fietsen. Na een kort interview met de makelaar van het gebouw vroeg ik haar of ze het niet moeilijk en eng vind om iemand te interviewen. ‘Toen ik net begon wel, maar nu niet meer. Het is natuurlijk wel een ander verhaal als je iemand moet interviewen over een dode broer. Maar wat vragen over een ijssalon vind ik helemaal niet eng.’

 

Ik heb een superleuke ochtend meegemaakt. Ik had het me heel anders voorgesteld, maar toch was het super leuk om een keer mee te maken. Ik ga zeker nog een keer!

 

 

 

Wat is journalistiek?

Journalistiek is overal maar wat is het eigenlijk precies? Om het kort te zeggen is journalistiek het verzamelen en bewerken van nieuws. Maar dat is eigenlijk nog niet alles. Van krant tot weblog, en van journalist tot eindredacteur. Het is allemaal journalistiek.

 

Nieuws

Nieuws is informatie dat nieuw is. Dat klopt helemaal. Het nieuws gaat altijd over iets dat net gebeurd is of net ontdekt. Een ander woord is: nieuws is alles wat afwijkt van het gewone. Het moet interessant zijn om te weten. Als een kip eieren heeft gelegd komt dat niet in de krant. Maar als een olifant een baby heeft gekregen is dat wel bijzonder. Dat gebeurt eens in de paar jaar. Veel mensen zullen dan naar de dierentuin gaan om het jong te bekijken. Natuurlijk is het niet altijd eenvoudig om te bepalen of iets openbarend is, dat betekent bedenken of iets in de krant geschreven moet worden of dat het niet perse hoeft.  Daar kunnen de meningen over verschillen. Als er voor het eerst in tien jaar een olifant geboren wordt, is dat een bijzondere gebeurtenis. Maar waarneer het pas een jaar geleden was dat er een olifant werd geboren, moet dat ook in de krant. In Thailand waar veel olifanten zijn, komt dat nooit in de krant. Het nieuws moet ook belangrijk zijn voor mensen. Als jij je been breekt, kom je daarmee niet in de krant, maar als bijvoorbeeld de koningin er ziek is, komt dat wel in de krant, of zelfs op de voorpagina. Het is groot nieuws. Zij kan op dit moment haar land niet besturen. En dat is voor veel mensen belangrijk om te weten. Waarneer je de krant leest of het journaal kijkt, zul je deze antwoorden makkelijk terugvinden. Ik denk ook dat nieuws belangrijk moet zijn voor mensen.

 

bottom of page