top of page
Featured Posts

Besançon

Besaçon Terugreis Om 08.00 de volgende ochtend vertrokken we weer. Het afscheid was voor sommige leerlingen, vooral voor de fransen, best heftig. Er moesten zelfs Franse meisjes huilen, terwijl we elkaar na een week weer zouden zien. Daarna werd er nog een groepsfoto gemaakt. Toen gingen we echt naar huis. We kwamen al vrij snel in de file terecht in Frankrijk zelf. De ouders van onze penmaatjes hadden ons heel veel eten meegegeven, dus dat zat wel goed. Bij de eerste stop hadden we snel de bus versierd voor Esmee, omdat ze jarig was. Er werd gezongen en ze kreeg als cadeau heel veel chocola van de leraren. We hadden een bal meegenomen, dus bij de eerste stop hadden we lekker gevoetbald. In Luxemburg hadden we alweer een file. We keken veel films, dan ging de tijd iets sneller. Maar eigenlijk vonden we de reis wel leuk zo en wilden we helemaal niet zo snel aankomen. Dus de laatste stop duurde geen kwartier, maar een half uur. In karaoketraditie gingen we vlak voor aankomst nog ' YMCA' zingen, en de hele bus deed mee. Het was jammer dat we niet meer in Frankrijk waren, maar het was ook wel weer fijn om onze ouders weer te kunnen zien. Ik vond deze week zo leuk! Ik heb heel veel nieuwe vrienden gemaakt, die ik nu nog steeds heel veel zie. Er zijn ook wel dingen gebeurd die minder leuk waren. Heleen heeft haar telefoon verloren, en waarschijnlijk heeft de vinder hem gehouden. Tycho verstuikte zijn hand/duim met lasergamen en heeft een Frans ziekenhuis gezien. Er is zoveel gebeurd. Ik zal het nooit vergeten!

Besançon dag 6 De laatste dag. Eerst kregen we weer les op de school. Toen gingen we naar de citadel, het was daar echt heel erg mooi (zie foto’s). Er was een gids die ons vertelde over de geschiedenis van de citadel. Het was wel heel koud. Daarna konden we naar de dierentuin die er ij lag. Ik ging samen met Tessa en Jip er naar toe. Ik heb het heel gezellig met hun gehad en we hebben echt veel lol gehad. Feitje: Tessa is nu nog steeds een hele goede vriendin van mij en iedereen van de uitwisseling was echt super tof! Daarna gingen we naar het centrum van Besançon, waar we even konden wandelen en shoppen. Ik gin nu met Tessa rondlopen, en het was weer heel leuk. We gingen een beetje de kleine boetiekjes in en we hadden weer superveel lol. We gingen nog met de hele groep naar het tijdmuseum, wat heel leuk was, en daarna konden we nog even rondslenteren. Toen ging iedereen weer naar zijn eigen gezin. We bleven even thuis en daarna gingen we, met nog veel meer mensen van de uitwisselingen naar de mc. Het was heel gezellig en iedereen vond het heel jammer dat het alweer bijna was afgelopen. De regen deze dag maakte niet zo veel uit, omdat we het zo gezellig hadden. Ik vond dit de leukste dag van de hele week.

Besançon dag 5 Ik begon deze dag zoals gewoonlijk met cakjes en brownies. Het was deze dag 1 april, en voor de fransen was dat ook heel leuk... We hadden eerst nog een les op de Franse school, en daarna gingen we met de bus op weg naar de chocoladefabriek. De leraren hadden ons eerst wijs gemaakt dat we naar een museum zouden gaan, maar wij waren veel te slim voor deze grap. Toen op weg naar Criollo. Dat was de naam van de chocolaterie. Een aardige gids die best goed Engels sprak, vertelde van alles over cacao, met voorbeelden erbij. Hij liet een filmpje zien wat er met de cacaobonen wordt gedaan, en hoe daar chocola van wordt gemaakt. Daarna mochten wij (achter glas maar heel goed zichtbaar) een kijkje nemen in de fabriek. Een andere werknemer uit de fabriek liet zien hoe de bonen werden gemalen en dan verwerkt tot een warme gesmolten substantie (de chocolade) en gaf een demonstratie op welke verschillende manieren je de chocolade kan verwerken: als paasei met natuurlijke kleurstoffen, als gevulde bolletjes met praline en als bonbonnetjes met een blauwe afdruk erop. En als laatste het allerlekkerste: het proeven. Drie heerlijke soorten stukjes chocolade met zelfs peper erin. Zo ontzettend lekker. Bijna iedereen had wel iets gekocht in de winkel bij de fabriek. Het was allemaal wel heel duur, maar heel erg lekker. De middag was vrij te besteden. Veel mensen gingen samen met hun maatje iets doen: karten, bowlen, lasergamen en...... shoppen. Ik ging samen met Esmee naar een wedstrijd ritmisch gymnastiek van het zusje van mijn maatje, en daarna gingen we heel even shoppen. Het had de hele dag geregend, maar op de terugweg naar het huis van mijn maatje, begon de zon weer te schijnen. In de avond aten we hele vette worst, die ik zelf echt niet lekker vond, en een salade die wel lekker was.

Besançon dag 4 We moesten dit keer weer om 08.00 uur op school zijn. Parc Polaire was als eerste aan de beurt. Met twee bussen, de fransen waren dit keer mee, waren we afgereisd richting de Zwitserse grens. We hadden zelfs wat sneeuw in de bergen zien liggen. De sfeer in de bussen was goed en er werd veel muziek gedraaid en iedereen zong mee. Door alle bochten werd je wel snel misselijk, sommige mensen moesten na de busreis (van wel 2 uur!) even een luchtje scheppen. We kregen uitleg hoe het eraan toe gaat in zo'n roedel. Daarna hebben we in de stromende regen rendieren gevoerd en de bizons bekeken, met uitleg van een Franse gids en de vertaling via Elrike, onze docent. In de middag gingen we naar Chateau de Joux. Een kasteel/fort waar veel mooie uitzichtpunten te zien waren. Jammer van de regen en de wolken. Er was uitleg over hoe een katapult werkt en er werd een verhaal uit de geschiedenis verteld. De rondleiding eindigde bij een hele diepe put waarbij de gids water naar beneden gooide. Het duurde 10 seconden voordat je hoorde dat het water helemaal beneden was, hij was wel 120 meter diep! Op de terugweg was het weer erg gezellig in de bussen. Heel veel Fransen en Nederlanders waren mensen aan het koppelen. Dat was heel erg grappig en we hebben erg gelachen.

Besançon dag 3

Deze dag begon opeens heel vroeg. Anders dan in nederland moesten we om 08.00 op school zijn. Om 08.10 begon school, Eerst zaten we bij elkaar om verhalen uit te wisselen over het weekend en de bijzonderheden die iedereen had meegemaakt. Het was voor iedereen weer anders wat hij of zij had meegemaakt. Veel mensen vonden het raar dat de fransen iedereen twee zoenen geven, zelfs op school. Bijna iedereen aardappel met gesmolten kaas gegeten, en er waren een aantal die hadden geschaatst. Sommigen waren naar de film geweest en anderen hadden gebowld.

De gesprekken met je penmaatje was bij iedereen niet zo soepel gelopen, en veel leerlingen hadden zo’n klein bed, dat je voeten uit het voeteneind kwamen. Na deze verhalen werden we opgesplitst in verschillende lokalen om verschillende lessen te volgen. Ik was samen met Anouck bij frans en wiskunde, wat allebei best wel saai was. Ook de bel was veel leuker. Het is niet een hard geluid waar je van schrikt, maar een leuk liefelijk muziekje.

De lunch in de kantine was niet heel lekker, maar wel te doen. Het was Morbiflette, gaardappels met spek, kaas (morbier) en room. De Franse en de Nederlandse mensen zaten allemaal bij elkaar, en dat was heel erg gezellig.

Na de lunch gingen we met de bus naar het centrum van Besançon, om daar een rondleiding te krijgen van een gids die allemaal bezienswaardigheden aan ons liet zien. De middag eindigde met een puzzeltocht door de stad. Het winnende groepje zou een verrassing krijgen, dus de meesten deden wel hun best. Daarna ging iedereen weer naar huis. Ik ging nog een film kijken met mijn penmaatje (in het frans, dat was best wel lastig), en daarna aten we boontjes met spek. Het was best lekker maar ik dacht echt dat de fransen een halve kilo zout over hun eten strooiden.

Dit was een hele leuke en interessante dag. Het is niet heel mooi weer, maar het is heel gezellig en je leert elkaar veel beter kennen.


Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Recent Posts
Follow Me
bottom of page